STAY OR LEAVE – spotlight on migration intentions In The rUral areas (RurSITU)

 • Period realizacije
  01.01.2024. – 31.12.2025.

 • Ukupna vrednost projekta:
  3.869.182,89 dinara

 • Deo budžeta PK „Tara“:
  259.964,00 dinara

 • Finansira REPUBLIKA SRBIJA – Centar za promociju nauke:
  3.869.182,89,00 dinara

 • Nosilac projekta:
  Geografski institut „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti

 • Koordinator projekta:
  Marija Drobnjaković

 • Član projektnog tima iz PK „Tara“:
  Aleksandar Marković

Projekat se odnosi na sagledavanje namera i motiva seoskog stanovništva za ostanak ili napuštanje ruralnih prostora. Ciljevi projekta su dublje razumevanje razloga njihovog izbora za ostanak, utvrđivanje prostornih karakteristika takvih lokacija, isticanje njihovih prednosti za život i apostrofiranje glavnih izazova sa kojima se seosko stanovništvo suočava. Ideja je da se dokumentuju afirmativne ruralne priče koje će doprineti pozitivnom poimanju života na selu.

Istraživanje će biti realizovano na teritoriji regiona Šumadije i Zapadne Srbije u saradnji Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU sa partnerima: Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ (Priboj), Seoski turizam Srbije (Ljig), Klub Ars nova (Valjevo), Planinarski klub „Tara“ (Bajina Bašta), Centar za unapređenje turističke privrede TERRA (Užice) i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ (Loznica). U projektu će građani biti na različite načine aktivno uključeni u sve faze realizacije naučnog istraživanja.

Benefiti realizacije projekta će biti vidljivi kroz: osnaživanje i održivost ruralnih zajednica, targetiranje izazova u cilju podsticanja razvoja ruralnih prostora, promovisanje pozitivne slike o selu radi ublažavanja postojećih negativnih procesa koji ih karakterišu. Takođe, projekat će doprineti obogaćivanju naučnog opusa u domenu ruralnih studija i studija o migracijama u Srbiji.

Pratite napredak našeg projekta na društvenim mrežema: