Projekat se u dobroj meri nadovezuje na prethodne, uspešno realizovane projekte, „Siguran oslonac“, 2016. i „Kanjoning i spasilaštvo“, 2017. godine.

 • Period realizacije
  01.09.-31.10.2018.
 • Ukupna vrednost projekta:
  430.220,00 dinara
 • Sufinansirano od Ministarstva odbrane RS:
  366.400,00 dinara
 • Koordinator projekta:
  Mladenko Marić
 • Projektni tim:
  Nenad Lečić
  Slađana Biljić
  Milisav Mijatović
  Dragana Vasić
  Aleksandar Jezdić

Projekat pod imenom „KANJON 365“ je usmeren ka stvaranju neophodnih preduslova za prolazak kroz kanjone u toku cele godine, sa akcentom na loše vremenske uslove, visoke vodostaje i niske temperature.

Tako je, u toku septembra, od sredstava sa kojima Ministarstvo odbrane učestvuje u projektu, izvršena nabavka neoprenskih odela, cipela za kanjoning i dereza. U septembru su, takođe, izvršene neophodne pripreme za sprovođenje akcija na terenu i obezbeđena je akciona kamera kojom će se zabeležiti nesvakidašnji trenuci u surovom okruženju uskih kanjona.

Prva terenska akcija je realizovana u subotu, 6. oktobra u kanjonu Rače. Za akciju je bio zainteresovan veliki broj naših članova, ali smo broj morali ograničiti na 12 učesnika, zbog specifičnosti terena i tehničkih kapaciteta kluba. Uz korišćenje neprenskih odela omogućeno je bezbedno kretanje kroz izuzetno hladnu vodu, a korišćenjem opreme nabavljene kroz prethodne projekte, kao što su sigurnosni šlemovi, alpinistički pojasevi, impregnirana kanjoning užarija, karabinjeri i disenderi omogućeno je sigurno spuštanje niz strme litice i vodopade. Ekipa je uspešno sprovela akciju i privela je kraju u predviđenom vremenskom okviru. Treba pomenuti da je poznat podatak da je u prošlom veku, prolazak kroz kanjon Rače bio deo završnog ispita za pripadnike kraljeve garde.

Druga akcija je izvedena krajem oktobra u Zaovinama, u kanjonu Belog Rzava, uz korišćenje debljih neoprena, kanjoning obuće, U tom kanjonu vodostaj je inače viši a temperatura je konstantno niska do samog izlaska iz kanjona.

Oprema koja je obezbeđena realizacijom ovog projekta se može koristiti u različite rekreativne svrhe, ali i za spasilačke akcije, u kojima je naš klub više puta uzeo učešće.